به گزارش خبرنگار اهرامروز، توحید مهدی زاده یکی از عکاسان خبری جوان شهرستان اهر است که در حدود ۴ سالی میشود که کار خود در عرصه عکاسی خبری و خبرنگاری آغاز کرده است، بهنوعی میتوان گفت که توحید مهدی زاده در این مدت کم توانسته با پشتکار و تلاش موفقیتهای بسیاری را در زمینه عکاسی کسب کند به مناسبت روز خبرنگار با وی به گفتوگویی تفصیلی نشستهایم که در ادامه مشروح این مصاحبه را میخوانید؛
اهرامروز: لطفاً خودتان را معرفی کنید؟
بنده توحید مهدی زاده، متولد ۱۳۷۶ در شهرستان اهر هستم. در حال حاضر در حال تحصیل در رشته معماری در مقطع کارشناسی میباشم.
اهرامروز: چطور شد که به عرصه عکاسی خبری وارد شدید و از چه زمانی فعالیت رسمی خود را آغاز کردید؟
با توجه به اینکه از دوران نوجوانی به عکاسی علاقه داشتم، در این زمینه فعالیتهای هنری میکردم، اولین فعالیت عکاسی خبری خود را با تهیه یک گزارش تصویری در سال ۱۳۹۲ و همزمان با روز خبرنگار که در این روز، خبرنگاران شهرستان اهر در حال ادای احترام به مقام شامخ شهدا و بخصوص شهید عمله زاده که تنها شهید خبرنگار اهر است، آغاز کردم.
تاکنون افتخار همکاری با خبرگزاری، پایگاههای خبری و نشریات مختلفی چون خبرگزاری ایسنا، دوهفتهنامه گویا، دوهفتهنامه پیام ارسباران، پایگاههای خبری اهرنیوز، اهرامروز، آرخا و چندین رسانه محلی دیگر را داشتهام.
اهرامروز: غیر از عکاسی خبری آیا در حرفه دیگری هم مشغول هستید یا خیر؟
غیر از فعالیتهای رسانهای و عکاسی هنری، فعالیت دیگری ندارم و در حال حاضر در حال تحصیل هستم.
اهرامروز: لطفاً مهمترین مشکلات و سختیهای حرفه عکاسی خبری را بیان کنید؟
امنیت شغلی یکی از مهمترین معضلاتی است که متأسفانه اکثر خبرنگاران و عکاسان خبری کشور از این موضوع رنج میبرند.
بیبهرگی اکثر عکاسان خبری و خبرنگاران شهرستانها نسبت به پایتخت از آموزشهای حرفهای، در این زمینهها مشهودتر است و بایستی، آموزش آنها، در راستای تربیت عکاسان خبری حرفهای در منطقه بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد چرا که، در جامعه امروزی عکس خبری برای انتقال مفاهیم خبری، حرف اول را میزند.
اهرامروز: آیا از حرفه عکاسی خبری رضایت دارید؟
اگر از علاقهام به عکاسی خبری میپرسیدید پاسخم بله بود زیرا علاقه من باعث شده تا در این حرفه وارد شوم ولی برای سؤال شما باید بگویم عکاسی خبری در شهرستانی چون اهر که از محرومیتهای بسیاری برخوردار است، تا حدودی رضایتبخش نیست و آنطور که باید و شاید عکاسی خبری، به جایگاهی که دارد در شهرستان اهر دست نیافته و علت آن نیز این است که برخی از مدیران و مسئولان، جایگاه و ارزش عکاسی خبری و خبرنگاری را بهخوبی درک نکردهاند.
اهرامروز: به نظر جنابعالی عکس خبری باید چه معیارهایی داشته باشد؟
ارزشها و معیارهای عکس خبری را شاید نتوان در این مدت کم شرح داد، لذا؛ یکی از معیارهای اصلی و مهم در عکاسی خبری، صداقت و امانتداری و دفاع از حقانیت است که هر عکاس باید این اصل را سرلوحه کار خود بداند.
دومین مورد این است که یک عکاس خبری همیشه باید آمادگی رویارویی با یک اتفاق را داشته باشد و یا آماده عکس گرفتن از داستانی باشد که ممکن است بهزودی اتفاق بیفتد.
سومین معیار از نظر بنده این است که یک عکاس خبری باید بداند که در جهان چه میگذرد، از وضعیت اقتصادی، سیاسی و فرهنگی و محرومیتهای هر منطقه اطلاعات کافی داشته باشد.
یکی دیگر از معیارهای اصلی که هر عکاس خبری باید آن را پیروی کند، آشنایی و تسلط و احاطه کامل به تکنیکهای عکاسی و داشتن مهارتهای بهروز در این زمینه است.
اهرامروز: اگر بخواهید با مسئولان در خصوص حرفه خودتان سخن بگویید کدام موارد را مطرح میکنید؟
متأسفانه عکاسان خبری آنطور که باید، احترام و حمایت مالی ندارند و فقط عشق و علاقه به این حرفه و در مورد منطقه باید گفت علاقهمان به ارسباران و دیارمان است که باعث شده، در این زمینه کار کنیم.
نگاه بیاعتماد برخی از مسئولین به عکاس خبری و خبرنگار ریشه در ترس و واهمه آنها از نقد دارد و این باعث شده تا برخی مسئولین با خبرنگاران و عکاسان خبری همکاریهای مناسبی نداشته باشند، لذا در این مورد باید بگویم، کسی که با عشق و علاقه به این حرفه وارد شده است، قطعاً هدفی چون خیر و صلاح کشور و یا شهرستان ندارد لذا، از مسئولین میخواهم با این قشر تعامل و همکاریهای سازنده داشته باشند.
همچنین باید گفت، از عمده مشکلات عکاسان خبری عدم درآمد قابلقبول و پایدار و بخصوص بیمه میباشد که متأسفانه این امر باعث ناامیدی برخی از همکاران در ادامه این شغل شده است.
اهرامروز: سخن آخر؟
سالروز شهادت شهید صارمی و روز خبرنگار را به اهالی قلم و رسانه بهویژه اساتید بزرگوارم و همچنین همکارانم در منطقه ارسباران تبریک گفته و از خداوند متعال روحیهای سالم و پرنشاط برای خبرنگاران آرزو دارم.
طبق فرمایشات مقام معظم رهبری که در زلزله سال ۱۳۹۱ به شهرستان اهر سفرکرده بودند، واقعاً ارسباران منطقه شجاعت است، چون این منطقه و بهویژه شهرستان اهر دیار اولینها و شجاعتهای بیبدیل است، دیار انسانهای بزرگی چون، میرزا محمد طاهر قراجه داغی، میرزا جعفر قراجه داغی، آیتالله نجفی، سردار شهید غلامحسین افشردی و چندین افتخار دیگر که این منطقه را به دیار اولینها در کشور تبدیل کردهاند و این کار رسانه است که باید در شناساندن این چهرههای بزرگ به جامعه، تلاش کند.
یکی از مواردی که بنده را نگران کرده این است که در چند سال اخیر فضای مجازی باعث کاهش استفاده از رسانهها و کتب مکتوب شده است و این امر باعث شده میزان مطالعه در کشور بهسرعت کاهش یابد و این رفتهرفته، ممکن است مانند مشکل کمآبی در جهان، به یک معضل در کشور تبدیل شود که مسلماً عواقب خطرناکی را برای کشور در بر خواهد داشت. لذا از مردم عزیز کشور خواهش میکنم نسبت به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند.
در نهایت برای تمامی مردم کشورم، آرزوی توفیق و سربلندی دارم.
عکس ها: امیر یوسفیان اهری