به گزارش اهرامروز، بهرام سرمست صبح امروز (چهارشنبه) در جلسه شورای عشایر استان که با حضور رئیس سازمان امور عشایر ایران برگزار شد، اظهار کرد: تشکیل این جلسه پس از شش سال، نشان‌دهنده عزم جدی دولت برای رفع مشکلات جامعه عشایری است. عشایر به‌ویژه در مناطق ییلاقی و قشلاقی با چالش‌های متعددی روبه‌رو هستند و نیاز به خدمات بیشتری در زمینه‌های بهداشتی، آموزشی و زیرساختی دارند.

وی با تأکید بر اولویت‌های استان در حوزه خدمات‌رسانی به عشایر، افزود: یکی از مسائل اساسی، ارائه خدمات بهداشتی مناسب به عشایر است که باید به‌طور جدی پیگیری شود. همچنین نوسازی و بازسازی مدارس کانکسی و سنگی در مناطق عشایری باید در اولویت قرار گیرد تا شرایط بهتری برای تحصیل فرزندان این قشر فراهم شود.

سرمست در ادامه به موضوع تأمین آب شرب برای روستاها و مناطق عشایری اشاره کرد و گفت: آبرسانی به مناطق عشایری از وظایف اساسی دستگاه‌های مسئول است و در این راستا از ظرفیت خیرین آبرسان نیز استفاده خواهیم کرد. تعهدات و روند پیشرفت پروژه‌های آبرسانی باید به‌طور دقیق رصد و گزارش شود.

وی توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر را از دیگر ضرورت‌ها دانست و افزود: با توجه به بحران انرژی و ناترازی برق، نصب پنل‌های خورشیدی در مناطق عشایری باید در دستور کار قرار گیرد.

استاندار آذربایجان شرقی همچنین بر توسعه گردشگری بوم‌گردی در مناطق ییلاقی تأکید کرد و گفت: بوم‌گردی می‌تواند به رونق اقتصادی و معرفی ظرفیت‌های فرهنگی و سنتی جامعه عشایری کمک کند. این پروژه‌ها باید با همکاری فرمانداران و مسئولان استان به‌طور جدی دنبال شود.

سرمست در پایان بر لزوم برگزاری جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های توانمندی‌های جامعه عشایری تأکید کرد و خاطرنشان کرد: این جشنواره‌ها فرصتی مناسب برای معرفی تولیدات، فرهنگ و سنت‌های عشایری به جامعه جهانی است و نقش مهمی در حفظ و احیای این میراث ارزشمند خواهد داشت.

درخواست ۱۵۰ هزار نهاده را به وزارتخانه ارسال کرده‌ایم

وی تأکید کرد: مشکلات جامعه عشایری نباید نادیده گرفته شود و لازم است با جدیت بیشتری برای رفع این مسائل تلاش کنیم.

رئیس سازمان امور عشایر ایران نیز در این جلسه با اشاره به اهمیت و نقش ویژه عشایر در امنیت ملی و امنیت غذایی کشور، بر ضرورت همکاری بیشتر دستگاه‌های مختلف با سازمان امور عشایر تأکید کرد.

شایان نادری اظهار داشت: طبق قوانین و آیین‌نامه‌ها، بیش از ۵۰ دستگاه مختلف مسئولیت‌های قانونی برای حمایت از جامعه عشایری دارند، اما متاسفانه در بسیاری از مواقع این دستگاه‌ها نتوانسته‌اند به‌طور مؤثر در رفع مشکلات عشایر اقدام کنند و این امر باعث شده که مشکلات این جامعه در بسیاری از مواقع نادیده گرفته شود.

وی همچنین در خصوص بودجه و اعتبارات حوزه عشایر، گفت: امسال، موفق به دریافت مجوز ماده ۲۳ برای برنامه توسعه عشایری شدیم که می‌تواند به حل مشکلات موجود کمک کند. همچنین، در زمینه تأمین نهاده‌ها نیز، درخواست ۱۵۰ هزار نهاده را به وزارتخانه ارسال کرده‌ایم و در گام اول ۸۰ هزار نهاده برای توزیع در استان‌ها ارسال خواهد شد.

وی از مسئولان استان آذربایجان شرقی، به ویژه استاندار و مدیران دستگاه‌های مختلف، خواست تا به‌طور جدی‌تر در رفع مشکلات جامعه عشایری اقدام کنند و تصریح کرد که دستگاه‌ها باید تکالیف قانونی خود را به درستی انجام دهند.

اجرای پروژه های شاخص در مناطق عشایری ارسباران

علی سبزیچی در جلسه شورای عشایر استان اظهار کرد: طبق آخرین سرشماری انجام شده در سال ۱۴۰۰ هشت هزار و۴۰ خانوار در فصل قشقلاق و ۱۴ هزار و ۲۱۲ خانوار در فصل ییلاق در استان وجود دارد؛ که این عشایر متشکل از دو ایل بزرگ قره داغ، شاهسون و ۹ طایفه به صورت مستقل است همچنین ۲۳ هزار نفر عشایر مهمان از استان های اردیبل، آذربایجان غربی و زنجان در استان زندگی می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی یکی از استان های مهم و قابل توجه در زمینه عشایر است، افزود: حدود ۱درصد جمعیت استان در فصل قشلاق و ۱٫۴ درصد جمعیت استان در فصل ییلاق را عشایر تشکیل می دهند که این جمعیت ۳ درصد عشایر قشلاقی و ۵ درصد عشایر ییلاقی کل کشور است.

مدیرکل امور عشایر آذربایجان شرقی با بیان اینکه توانمندی های زیادی در جامعه عشایری استان وجود دارد اضافه کرد: فرهنگ غنی، سوابق درخشان سیاسی و اجتماعی، جاذبه های گردشگری، عرضه سالانه ۲۸۵ هزار دام به بازار مصرف استان، تولید حدود ۱۶ هزار متر مربع ورنی و فرش وقالی و در اختیار داشتن حدود یک میلیون هکتار از مراتع از توانمندی های عشایر استان است.

او یادآور شد: همچنین در این راستا سالانه پنج هزار و۳۱۰ تن گوشت، ۳۴ هزار و ۱۰۰ تن شیر و یک هزار و ۶۰۰ تن پشم توسط عشایر استان استان تولید میگردد.

علی سبزیچی با اشاره به اینکه خدمات اداره کل امور عشایر در دو حوزه خدمات زیربنایی- عمرانی و اقدامات آموزشی- فرهنگی انجام می‌پذیرد گفت: کل نیازسنجی های مربوط به عشایر در حوزه زیر بنایی و عمرانی شناسایی شده و معین شده است تا انتهای شهریور ۱۴۰۴ با بودجه ۹۰ میلیارد تومن به اتمام برسد.

وی گفت: حمایت از زنجیره گوشت قرمز، مطالعات در خصوص ایجاد میدان عرضه دام زنده در کلانشهر تبریز، ارائه خدمات آموزشی ترویجی و حمایت از ترویج انرژی های نو از اهم اقدامات آموزشی و ترویجی بوده است.

این مدیرکل در ادامه توضیح داد: از پروژه های شاخص اداره کل امور عشایر در سنوات گذشته می‌توان اجرای پروژه سد مخزنی ارسباران کلیبر، پروژه ی پمپاژ قلی بیگلو و حیدر کانلوخداآفرین، کانون جمیعتی سلین کلیبر، سد چل قشلاقی اهر و سد مخزنی مغار اهر نام برد.

مدیرکل امورعشایر آذربایجان شرقی با بیان اینکه به اجرای ماده پنج آیین نامه ساماندهی عشایر کم توجهی می‌شود، متذکر شد: طبق این آیین نامه دستگاه های اجرایی موظف هستند بخشی از اعتبار مصوب خود را در مناطق عشایری هزینه نمایند که متاسفانه بیشتر دستگاه های اجرایی به این موضوع توجهی نمی‌کنند.

سبزیچی ادامه داد: عدم وجود صنایع تبدیلی و تکمیلی کافی، توجه نداشتن به بخش صنعت و خدمات، حضور نداشتن سرمایه گذار بخش خصوصی، نبود آنتن دهی تلفن همراه به خصوص در مناطق ییلاقی استان و عدم وجود خانه های بهداشت خصوصا در مناطق ییلاقی از مهم ترین مشکلات و مسایل مربوط به عشایر است.

وی افزود: دستورالعمل احداث خانه های بهداشت توسط وزارت بهداشت تهیه شده است اما در استان ما این نیازسنجی صفر اعلام شده است که اگر این موضوع توسط دانشگاه های علوم پزشکی استان نیاز اعلام می شد بودجه و کادر لازم توسط وزارت بهداشت تامین می گردید.