مسافرت کرونایی ممنوع؛ موج گستردهای از مسافران نوروزی وارد ارسباران شدند/ مسافران نوروزی قرهداغ بومیاند اما زبان مَحلی را نمیفهمند/ آیا شهرستانهای قرهداغ به کانون شیوع ویروس کرونا تبدیل میشوند؟
به گزارش خبرنگار اهرامروز، استان آذربایجان شرقی ۱۰ روزی میشود که ناخواسته از میهمانان نوروزی استقبال میکند و منطقه ارسباران (شهرستانهای اهر، کلیبر، ورزقان، خداآفرین و هوراند) در پذیرایی از مسافران سهم ویژهای داشته است، این در حالی است که منطقه ارسباران رفته رفته به کانون شیوع ویروس کرونا تبدیل میشود.
متاسفانه طی هفتههای اخیر با کاهش روند ابتلا به ویروس کرونا در استانهای تهران، قم، مازندران، گیلان و اصفهان، استان آذربایجان شرقی از نظر افزایش مبتلایان به این ویروس منحوس خود را به صدر جدول استانهای درگیر با کرونا میرساند به طوری که معاون وزیر بهداشت نیز در سفر چند روز قبل خود از عدم همکاری مردم این استان در رابطه با مبارزه با ویروس کرونا گلهمند بود.
بر اساس مشاهدات میدانی خبرنگار «اهرامروز» در پلیسراه اهر-تبریز، عمده مسافران ورودی نوروزی به شهرستان اهر به سمت شهرستانهای کلیبر، خداآفرین و هوراند هدایت میشوند که این مهم نشان میدهد کانون شیوع ویروس کرونا در منطقه ارسباران در حال شکلگیری است و از هر ۱۰ خودروی در حال ورود، ۶ خودروی غیربومی از استانهای تهران، البرز، اصفهان، قم، گیلان و کرمانشاه است و تاکنون تهرانیها در سفر به این منطقه رکورددار هستند.
علیرغم توصیههای وزارت بهداشت در ارتباط با پرهیز از مسافرت، اما شاهد ورود حجم عظیمی از مسافران نوروزی به منطقه ارسباران هستیم با این حال باید دید نتیجه سفرهای غیرضروری در این منطقه چگونه خواهد بود؟ آیا انفجار کرونایی با این حجم ورود مسافر شکل میگیرد؟ هرچند برخی پزشکان معتقدند با شرایط پیشآمده احتمال تبدیل منطقه ارسباران به کانون شیوع ویروس کرونا محتمل است چون ناقلان این ویروس فقط تسری دهنده هستند و علایم آنچنانی ندارند.
۸۰ درصد مسافران ورودی کلیبر به سمت خداآفرین حرکت کردند
رسول خدابخش، فرماندار شهرستان کلیبر در گفتوگو با خبرنگار «اهرامروز»، با اشاره به بارها توصیه شده بود تا مردم در خانه بمانند و به سفر نروند اظهار داشت: با اینهمه توصیه شاهد بودیم که هموطنان با هدف دید و بازدید نوروزی مبدا را به مقصد ارسباران ترک کردند و در ایستگاههای تبسنجی در وروی شهر کلیبر خودروهای مسافران و سرنشینان را ضدعفونی کردیم.
وی افزود: مطلقاً مسافری در قالب گردشگر در شهرستان کلیبر نداریم و عمده مسافرانی که آمدند بومی منطقه بودند و میتوان گفت بالای ۸۰ درصد خودروهای ورودی از سمت اهر به شهرستان خداآفرین رفتند و برای آنکه اگر احیاناً دارای علایم کرونا بودند را پایش کردیم و اگر ناقل ویروس کرونا بوده باشند حداقل از طریق سطوح به دیگران منتقل نکنند به همین منظور تمامی خودروهای ورودی را ضدعفونی کردیم.
فرماندار شهرستان کلیبر ادامه داد: ضمن اینکه تبسنجی و ضدعفونی خودروهای مسافران در دستور کار قرار داده بودیم، در کنار آن آموزشهای بهداشتی نیز داشتیم و توصیه میکردیم تا هر موقع خدایناکرده علایم سرفه خشک و تب بالا داشتند سریعاً به مراکز درمانی مراجعه کنند.
خدابخش بابیان اینکه بیشترین نگرانی ما از لحاظ شیوع ویروس کرونا از ناحیه بخش آبشاحمد است، گفت: در شهر کلیبر و بخش آبشاحمد سعی کردیم تا اصناف و کسبه را ترغیب کنیم که کسب و کار را برای مدتی جهت قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا تعطیل کنند و خوشبختانه اغلب اصناف نیز تمایل به تعطیلی داشتند و به صنوفی که فعالیت آنها جزو ضروریات است توصیه کردیم تا اجازه ندهند مشتریان دست به کالا بزنند و پروتکلهای بهداشتی را با جدیت رعایت کنند.
وی از غربالگری ۵۰ درصد جمعیت شهرستان کلیبر در راستای غربالگری تلفنی بیماران کرونایی خبر داد و گفت: تا به حال تنها یک مورد مثبت مبتلا به ویروس کرونا در کلیبر داریم که آن هم در قرنطینه خانگی است و یک مورد دیگر نیز که تست گرفته شده، منتظر اعلام نتیجه تست کرونای مورد مشکوک هستیم.
فرماندار شهرستان کلیبر با ابراز خرسندی از همراهی روستائیان با دهیاران در ضدعفونی اماکن و سطوح در روستاهای کلیبر تصریح کرد: طبق پایشی که انجام دادیم در روستاها تجمع نداریم و همه روستائیان به توصیهها عمل کرده و در خانهها ماندهاند و در شهر کلیبر نیز بازار آنچنانی نداریم تا تجمع و ازدحام صورت گیرد و از این بابت جای نگرانی نداریم.
خدابخش اضافه کرد: اگر بتوانیم هفته هفته اول فروردینماه را کنترل و مدیریت کنیم اینطور به نظر میرسد که با ویروس کرونا درگیری حادی نداشته باشیم و در صورتی که اگر خدایناکرده بر تعداد مبتلایان افزوده شود سالن مدیریت بحران و ساختمان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کلیبر برای ارائه خدمات درمانی مورد استفاده قرار میگیرند اما در هر حال در این شرایط به همراهی و همکاری مردم نیازمندیم.
دستوری برای بازگردان مسافران نوروزی نداریم
سرهنگ امیر ارشدزاده، رئیس پلیسراه اهر-تبریز (منطقهی ارسباران) در گفتوگو با خبرنگار «اهرامروز»، اظهار داشت: با عنایت به اینکه بارها گفته شده تا به دلیل شیوع ویروس کرونا از سفرهای غیرضروری خودداری شود ولی همچنان شاهد ترافیک در محورهای اهر-تبریز و اهر-کلیبر و هوراند هستیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا برای پیشگیری از گسترش ویروس کرونا میتوان از ورود مسافران با مسدودسازی جادهها اقدامی انجام داد؟ گفت: متاسفانه ضوابط مدنظری که مردم منطقه دارند بتوانیم جادهها مسدود کنیم نداریم و در عین حال نمیتوان گفت فردی که از تهران آمده دوباره به تهران بازگردانیم.
رئیس پلیسراه اهر-تبریز ادامه داد: تنها راهکاری که میتوان آن را عملی کرد این است که از مسافران و آنهایی که به بهانه دید و بازدید به منطقه ارسباران سفر میکنند بخواهیم اگر خانواده و اقوامشان را دوست دارند به منطقه سفر نکنند چون ویروس کرونا مردم ارسباران را تهدید میکند.
ارشدزاده با اشاره به اینکه اغلب به توصیهها گوش کرده و از مسافرت پرهیز کردهاند، خاطرنشان کرد: از اکثر استانها به منطقه ارسباران مسافر داریم و بیشتر از همه، خودروهای ورودی پلاک تهران هستند با این حال این تعداد مسافر نیز میتوان بر بحران کرونایی منطقه بیفزاید.
ویروس کرونا تنها ۳۰ درصد ترافیک جادههای ارسباران را کاهش داده است
قاسم قمری، رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان اهر در گفتوگو با خبرنگار «اهرامروز» با اشاره به اینکه ترافیک در محورهای مواصلاتی شهرستان اهر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته در حدود ۳۰ درصد کاهش یافته است اظهار داشت: ما تا جایی ممکن بوده ناوگان حمل و نقل عمومی را ضدعفونی میکنیم اما ورود مسافران تمامی برنامهها را تغییر میدهد.
وی افزود: علیرغم اینکه گفته میشود به خاطر ویروس کرونا به مسافرت نروید ولی انگار هیچ کسی توجهی به توصیهها نمیکنند به عنوان مثال در چند روز گذشته حوادث متعددی داشتیم که ریشه آن به عدم توجه به توصیهها بوده و آنهایی هم که دچار حادثه شده بودند اصلاً حواسشان جمع نبود.
رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان اهر بابیان اینکه ورود حجم بالای مسافران به شهرهای اهر، کلیبر، خداآفرین و هوراند میتواند از نظر گسترش شیوع ویروس کرونا خطرآفرین باشد، گفت: بارندگی نیز در روزهای آینده خواهیم داشت و مسافران میتوانستند به جای اینکه آلودگی ویروس کرونا را پخش کنند در شهرهای محل سکونت میماندند و توصیه میکنیم با شرایط پیشآمده گشت و گذار را از ذهنشان خارج کنند.
قمری اضافه کرد: ترافیک در جاده اهر-کلیبر-هوراند بیش از حد تصور است و ساعاتی که در جادهها بودم اغلب خودروهای ورودی پلاک تهران بوده و اهل منطقه نیستند.
وی خاطرنشان کرد: آمار تردد نسبت به سال گذشته تا حدودی کاهش یافته ولی با این همه این میزان ورودی مسافر و گردشگر به منطقه ارسباران فراتر از انتظارات است، از اینرو انتظار میرود مسافران اگر علاقهای به مردم این منطقه دارند منشا گسترش ویروس کرونا نباشند، فرض کنیم مسافری آلوده به کرونا بود و با سفر آن فرد زمینه انتشار ویروس فراهم میشود، همه مسافران هم در حین پرس و جو که برای چه وارد شهرستان میشوید دلایل غیرقابل باوری میآورند.
رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان اهر یادآور شد: مشکل ما این است که نمیتوانیم جادهها را مسدود کنیم از آن طرف هم میگوییم مردم به مسافرت نروید شاید خندهدار باشد ولی ورود این حجم بالای مسافران و خدایناکرده گسترش شیوع ویروس کرونا میتواند بر بحران بیفزاید و از طرفی هم خدمات درمانی شهرستانها نه تنها جوابگوی ساکنین منطقه نیست چطور میتواند در صورت نیاز به مسافرانی که آمدهاند خدمات ارائه دهند؟!
برخی از مسافران نوروزی ورودی به ارسباران علایم کرونا دارند
بهروز نظیری، نجاتگر جمعیت هلالاحمر در گفتوگو با خبرنگار «اهرامروز» با اشاره به تبسنجی مسافران ورودی از جاده اهر-تبریز اظهار داشت: از صبح امروز تا عصر بیش از ۶۰۰۰ هزار تردد داشتیم و حدود ۱۸ هزار مسافر ورودی از سمت تبریز را تبسنجی کردیم که از این تعداد ۵ نفر علایم ویروس کرونا را داشتند.
وی افزود: از ۶ هزار خودرو، بیش از ۵۰۰۰ خودرو غیربومی بود و مابقی شهروندان اهری بودند و اکثر مسافران از مبدا تهران بودند.
نجاتگر جمعیت هلالاحمر ادامه داد: با آنکه مسافرانی هم از استانهای آذربایجان غربی و همدان بودند ولی تهرانیها بیش از همه مسافران به چشم میخورند و وقتی از مسافران پرسوجو میکنیم مقصدتان کجاست میگویند به اهر، کلیبر یا مغان میروند.
نظیری در پاسخ به این سوال که با ورود این حجم مسافر به منطقه ارسباران، آیا شیوع ویروس کرونا به نظرتان گستردهتر خواهد شد یا خیر؟ گفت: در حالت خوشبینانه فرض کنیم اگر مسافران به ویروس کرونا آلوده نشده باشند احتمال دارد در مقصد مبتلا شوند و اگر خدایناکرده تنها فردی آلوده به کرونا در جمع خانوادگی حضور یابد قطعاً نفرات دیگری را نیز به این ویروس مبتلا میکند.
وی اضافه کرد: با اینکه مسئولان مربوطه از طریق صدا و سیما، رادیو و رسانهها اعلام کردهاند حتیالامکان به مسافرت نروید و از خانههایتان خارج نشوید ولی متاسفانه حجم انبوهی از مسافران به مقصد شهرهای منطقه در حال حرکتاند و این وضع که دلیل آن هم موج مسافران نوروزی است باعث میشود زنجیره ویروس کرونا حداقل در منطقه ارسباران قطع نشود.
نجاتگر جمعیت هلالاحمر با تاکید بر اینکه ورود مسافران نوروزی به شهرهای ارسباران امکان مقابله با ویروس کرونا را سختتر میکند، گفت: ویروس کرونا سرعت انتقال بالایی دارد، این در حالی است اگر خدایناکرده شیوع کرونا از حالت فعلی گسترش یابد کنترل و مهار آن سخت خواهد بود البته از نظر امکانات و تجهیزات درمانی منطقه ما مشکلات متعددی دارد و در شرایط عادی بیمارستانها و درمانگاهها جوابگوی بیماران کرونایی نیست.
با بالا گرفتن تَب شیوع ویروس کرونا در کشور و بیتوجهی عدهای از هموطنان به توصیههای «در خانه بمانید و به سفر نروید» باید انتظار داشت مناطق و روستاهای آلوده نشده به ویروس کرونا در شهرستانهای اهر، کلیبر، هوراند، ورزقان و خداآفرین با ورود مسافران نوروزی از استانهای درگیر ویروس کرونا، شیوع این ویروس در منطقه ارسباران گستردهتر شود این در حالی است که مراکز درمانی ارسباران حتی جوابگوی بیماران محلی نیست چه برسد به مسافران!
با بررسیها از منابع محلی، شماری از مسافران به دلیل عدم اجازه اماکن مسکونی اعم از هتل، سوئیت و مسافرخانه در شهرها، به روستاهای قرهداغ (ارسباران) پناه بردهاند و از روستاها برای اقامت واحد اجاره کردهاند که این مهم را فرمانداران رد میکنند و میگویند بومیان محلی هستند که برای تعطیلات به زادگاهشان بازگشتهاند، حال سوال اینجاست ما در ایستگاه تبسنجی مسافران نوروزی بومیان قابل توجهی ندیدیم و اغلب مسافران حتی نمیتوانستند به زبان تُرکی سخن بگویند.
این گزارش را صرفاً میتوانیم به عنوان تهدید جامعه محلی و گوشزد برای مسئولان استانی در نظر بگیریم، آقای استاندار و فرمانداران عزیز، آیا در صورت بروز علایم ویروس کرونا تنها در ۱۰ درصد مسافران نوروزی منطقه ارسباران؛ مراکز درمانی ما جوابگوی بیماران کرونایی خواهند بود؟! اگر جوابتان منفی است پس چرا با توجه به شرایط شهرستانی برای عدم پذیرش میهمانان تصمیم شجاعانه نگرفتید! مگر دولت مرکزی از شرایط شهرستانهای ارسباران و امکانات مراکز درمانی ما اطلاع دارد که پیرو دستورالعملهای وزیر و رئیسجمهور عمل میکنید؟ مگر همان دستورالعمل شامل سایر شهرها و استانها نمیشود پس چطور میشود استانداران و فرمانداران عملکرد متفاوتی برای حفظ جان مردم شهرستان و استان محل خدمتشان میگیرند!
گزارش از علی دایلاری اصل
انتهای پیام/