بررسی دلایل اولیه این اختلال، حاکی از آن است که خدمات‌دهندگانی که سرویس‌های پروتکل https را برای سرویس‌دهنده‌های ایرانی فراهم می‌کنند قطع شده‌اند. پروتکل https برای افزایش امنیت، پروتکلی ضروری است که هزاران سامانه آنلاین از آن برای حفظ حریم خصوصی کاربران و جلوگیری از هک شدن سامانه‌های خود استفاده می‌کنند.

در پی این اختلال سامانه‌های آنلاین بسیاری از جمله جابینجا، بامیلو، باهمتا، جماران، بلاگفا، اخبار رسمی و بسیاری دیگر کسب‌و‌کارهای آنلاین از دسترسی خارج شده‌اند.

با توجه به آسیب وارد شده از بابت این اختلال برای کسب‌وکارهایی که هیچ ارتباطی با تلگرام هم نداشته‌اند  و در عین حال متضرر اصلی این روند بوده‌اند، متاسفانه هنوز هیچ‌گونه اطلاعیه رسمی از مسئولان و نهادهای مرتبط در مورد دلایل این اختلال اعلام نشده است.

مجید کثیری مدیرعامل اخبار رسمی در این زمینه گفت: «این اختلال همانند این است که برای گرفتن دزدی در بازار، کل بازار را تعطیل کنند و کرکره کل بازار را پایین بکشند. این کار در هر ساعت، ضررهای جبران ناپذیری را به استارتاپ‌ها و کسب‌و‌کارهای آنلاینی که جوانان مختصص ایرانی را به کارگرفته‌اند وارد می‌کند.»

وی ادامه داد مطمئنا در صورت ادامه این اختلال، آسیب‌ها و ضررهای مادی به کسب‌و‌کارهای آنلاین و ضررهای معنوی به اعتماد مصرف‌کننده ایرانی از بابت بی‌اعتمادی به این خدمات در سال حمایت از کالای ایرانی، غیرقابل جبران خواهد بود. چگونه است وقتی صحبت از کالای ایرانی است هزاران شرکت که سرمایه و انرژی خود را برای جلب رضایت مصرف‌کننده ایرانی و کارآفرینی هزینه کرده‌اند، ظرف چند ساعت مورد بی‌مهری قرار می‌گیرند و بنیان کسب‌و‌کارشان به خطر می‌افتد.

کثیری در ادامه افزود اگر هدف از فیلترینگ، حمایت از چند پیام‌رسان محدود داخلی است که تعداد آنها به انگشتان یک دست هم نمی‌رسد چرا باید هزاران سرویس‌دهنده مشابه در معرض خطر نابودی و از دست دادن اعتماد مشتریان خود قرار بگیرند؟ این کار به هیچ‌وجه با ادعای حمایت از تولید ملی قابل توجیه نیست.

مهدی جهانی مقدم مدیر فنی اخبار رسمی هم در خصوص جزئیات این اختلال گفت: در پی فیلترینگ تلگرام، سرویس‌های هزاران کسب وکار آنلاین ایرانی از دسترس خارج یا با اختلال مواجه شده‌اند.

وی دلیل این اختلال را اینگونه بیان می‌کند: «چون بخش عمده کسب‌وکارهای ایرانی از سرویس‌دهنده‌های بین‌المللی برای تامین نیازهای زیرساخت خود استفاده می‌کنند، با اعمال فیلترینگ با این مشکل مواجه شده‌اند. حتی در صورت استفاده کاربران از ابزارهای عبور از فیلتر، بسیاری از سرویس‌هایی که خود سایت‌ها توسط API ها برای خدمات خود استفاده می‌کنند از کار افتاده‌اند و ارتباط سرورهای داخلی با بسیاری از سرویس‌دهندگان داخلی و خارجی دیگر مختل شده است.»

جهانی مقدم افزود: «سرویس‌های cloudflare که برای افزایش سرعت و امنیت سایت‌ها استفاده می‌شوند محدود شده و بسیاری از سایت‌هایی که از این سرویس استفاده می‌کنند مختل شده‌اند.»

مخدوش شدن اعتماد کاربران ایرانی نسبت به خدمات ایرانی باعث خواهد شد که آنها به سمت سرویس‌های خارجی مشابه بروند و این خود نقض غرض شعار حمایت از محصولات داخلی خواهد بود. برای جلوگیری از مهاجرت کاربران به سرویس‌های خارجی، بهتر است مسئولان با تصمیم‌هایی حساب‌شده‌تر به جای اینکه فضای کسب‌وکارهای ایرانی را سخت‌ترکنند، حامی آن‌ها باشند.